Juleshopping med Amund

10/12: Sliter du med å finne de riktige julegavene i år? Lurer du på om du bør gi et Kashmir-skjerf til mor og et akebrett til bror, eller omvendt? C-lagets midtstopper og storshopper Amund Rognmo vet alt du behøver å vite om hvilke julegaver som er de hotteste og flotteste i år. Her deler han av sin ekspertkompetanse, og gir deg veiledningen du trenger for at julekvelden skal bli en suksess!

Rutinerte Rognmo har svart belte i shopping, i taekwondo og ett i lær, og han har like god oversikt over handlegatene i London og New York som han har på offsidelinja. Han pleier å veksle annethvert år mellom hvilke av de to shoppingmetropolene han legger julehandelen til, men i år skal han innom begge.

– Jeg har fått til et opplegg hvor jeg fungerer som personlig shoppingassistent for et par rikinger fra Korsvoll, og i år må man til New York for å finne det de vil ha. I tillegg har jeg en avtale med Bernt Foss om at han flyr meg gratis til London mot at jeg kjøper inn et par gaver for ham der, blant annet noe til samboeren, begge elskerinnene og til Løland. Uten å røpe for mye, kan jeg si at Jan Fredrik kan glede seg til å åpne årets gave fra Bernt, og det kan Tone-Lise også, smiler Rognmo.

Supershopperen er nøye med å understreke at julegaver ikke er noen lek, men blodig alvor, akkurat som fotballspill i 6. divisjon:

– Det er klart, hvis folk ikke tar julegavehandelen seriøst, så risikerer de å ødelegge hele julemoroa. Ingenting er vel mer ødeleggende for den gode stemningen i stua enn en malplassert gave? Å bomme med en gave kan sammenlignes med å brenne et avgjørende straffespark på overtid – det er noe man bør prøve å unngå.

Neste år planlegger Amund å jobbe heltid som julegavekonsulent, men allerede i år deler han likevel noen av sine mest grunnleggende tips med Junior2.coms lesere – helt gratis:


• Ikke vær gjerrig, bruk heller for mye enn for lite på en presang. Penger kommer og går og er alltids noe du kan tjene mer av, men hvordan folk tenker om deg, det varer mye lenger.

• Styr unna hjemmelagde gaver med mindre du virkelig kan ditt håndverk. Lever du av å støpe gipsfigurer eller å male landskapsmalerier, ja, da kan du godt gi et slikt. Er du derimot en NAV-finansiert hobbysnekker, eller en som drømmer om å bli smykkedesigner, da må du for all del unngå å prakke dritten du lager på folk. Du synes kanskje det er fint selv, men ikke la mora i lide av den grunn. Brente CD-er er ikke en ordentlig gave, men det tror jeg heldigvis folk har lært.

• Ikke kjøp gavene i Norge, dra til London eller New York. Noen snakker om at globaliseringen gjør at du får tak i de samme greiene overalt, men det er snikksnakk og tåkeprat.

• Tenk kreativt, men hold deg innenfor de bredt etablerte konvensjonene. Julen er ikke en tid for å bryte kjønnsrollemønstre eller å prøve å overraske folk med hvor kreativ og banebrytende du kan være – det er en tid for tradisjon: Far hogger juletre og mor pynter det, gutter skal ha blått og jenter skal ha rosa, no exceptions.

• Unngå å projisere dine egne preferanser over på mottakeren. Bare fordi du selv synes ”Big Moma's House”-triologien er det morsomste som finnes, behøver ikke nødvendigvis kameraten som foretrekker polske svart-hvitt-filmer å være av samme oppfatning. Det er også viktig å unngå logiske feilsutninger av typen gavemottakeren er fan av James Bond-filmene, det må bety at vedkomne liker Pierce Brosnan, og altså må ”Mamma Mia” hvor Brosnan spiller være en perfekt gave for denne personen.

• Såkalte praktiske gaver skal unngås for enhver pris, med et mulig unntak for pur fattige studenter som nettopp har flyttet hjemmefra og faktisk kan ha bruk for en elektrisk vannkoker. Bruk sunn fornuft, det er åpenbart at alle kommer til å få bruk for batterier en eller annen gang, og at det sånn sett kan være nyttig, men det er i bunnen av drittbøtta hva gaver angår. Husk at vi lever i et materielt overflodssamfunn, og da vil folk ha kule ting de ikke visste de ville ha.

• Legg aldri ved byttelapp, da det signaliserer at du er usikker på gavens fortreffelighet. Du må ha tro på gaven du gir, og dermed vise at den er valgt på grunnlag av mye omtanke og nøye overveielse.

• Vær nøye med researchen, ellers risikerer du skivebom. Kjøp for eksempel ikke hårgelé til Bernt. Kjøp heller ikke ski-utstyr til Bånerud eller godteri til Kjelstrup, da dette er innenfor deres ekspertiseområde og de selv vet best hvilket utstyr eller hva slags sortiment som best passer deres behov.

• Ikke kjøp gaver på salg, jamfør første punkt. Grunnen til at ting settes ned i pris er at de enten har mangler, er av laber kvalitet, eller på et eller annet vis er utgått på dato.

• Kjøp alltid den nyeste tilgengelige modellen! Dette gjelder nær sagt uansett hva du har tenkt å gi. DVD-er er for eksempel helt i grenseland av hva som kan tillates, og i år er definitivt absolutt siste mulighet til å gi det i gave. Neste år kommer DVD-er til å være som VHS-kassetter er for oss i år, fullstednig avleggs. Vin eller brennevin er for øvrig et unntak fra denne regelen, da slike produkter gjerne blir bedre etter å ha vært lagret noen år.

• Til slutt må jeg understreke hvor viktig det er å være bevisst på at julegaver er ekstremt meningsladede, og at en dårlig gave i verste fall kan gjøre uopprettelig skade på et forhold mellom to personer, enten forholdet er privat eller profesjonelt. Trå forsiktig, og lykke til med julehandelen!

KORSVOLL C
  JULEKALENDER 2010
10. DESEMBER

Tilbake til julekalenderen