Supportere. Fans. Klubbens tolvte mann. Hooligans. Kjært barn har mange navn, men hos Korsvoll C heter den heiende horde først og fremst Korsfarerne; en liten, men sammensveiset gjeng på mer eller mindre to medlemmer. Junior2.com har sett nærmere på supportertradisjonen, og vi har også besøkt ildsjelene før en seriekamp i deres felles leilighet på Torshov - et krypinn som bugner over av Korsvoll C-effekter, godt humør og musikalsk glede. 

KORSVOLL C
HØY INNSATS OG GODT HUMØR

11/7-09: Syvende 'farer i huset!

reporter. Heldigvis bor guttene med en skapning som kan bryte opp selv den mest innbitte diskusjon: Kosegrisen Optimus Prime! Da den sorte oppmerksomhetsmagneten kommer vraltende inn i stua blir det et naturlig påskudd for å skifte samtaleemne, finne fram samholdet igjen og gjøre seg klar for kamp – Vestre Aker 2 på Voksen grus. 

- Optimus Prime er for oss det supportergeita Rannveig var for GGGG; en samlende figur, en trøst i tunge stunder og en maskot og gallionsfigur. Han har ennå ikke fått være med på kamp, men det er bare fordi den spesiallagde drakten ikke er kommet ennå, forteller Christian før de begge drar frem gitarene og synger ukens nykomponerte Korsvoll-låt, ”Seier til Korsvoll (Fremmed gress pt. II)”. 

På vei ut døren og opp til den ventende supportertaxien kysser Korsfarerne korsvollogoen. Det er tilsynelatende selvsagt at uten Korsvoll C - ingen Korsfarer. Men man kan også driste seg til å si at uten Korsfarerne - intet Korsvoll C. Skål! 
Juster ”Blaamann” Brynestad var sent på 1800-tallet en av pionerene i det norske supportermiljøet. Sammen med Helmut ”Pappen” Faagh startet han ”Gamle Gnores Gode Gutter” (GGGG); en i utgangspunktet liten, men raskt ekspanderende, supportergruppe for det lokale Oslo-laget Christiania Ørnene. Fokus lå på godt humør og fantasifulle tilrop. Riktig bekledning var også viktig: På kampdag måtte medlemmene – som på det meste talte over 300 stk – komme ulastelig antrukket. Dress ble foretrukket. Bowlerhatt var allment akseptert, men ble sett på som flosshattens mindre attraktive fetter.

Familietilhørighet 


Juster Brynestad var en viril mann også utenfor fotballtribunen, og han fikk mange barn med sin kone Laila, eller ”Dutte”, som hun ble kalt i miljøet. Disse fikk igjen nye barn, og et familieimperium bygget på sunne supportertradisjoner begynte å ta form. Nå, i 2009, er Sebastian Brynestad en av dem som holder supporterfakkelen brennende for Brynestad-familien.

Den andre stifteren av Korsfarerne, Christian Wold, kan også sies å ha en
Bildet: Av diverse grunner fikk ikke Junior2.com lov til å ta med kamera inn i Korsfarernes leilighet og hovedkvarter, men vår utspekulerte fotograf og artikkel-forfatter fikk likevel knipset dette bildet av (f.v) Christian Wold, Optimus Prime og Sebastian Brynestad.
imponerende familiær tilhørighet til den norske supporterkulturen; hans farfar var nemlig Jørgen ”Roppert” Wold, en legendarisk initiativtager og innovativ foregangsmann når det kom til nye kamprop i GGGG. 

Sammen bor de to gladguttene Sebastian og Christian i en leilighet på Torshov, og skal man tro Junior2.coms korte passiar med en av naboene holder de supporterfanen stolt hevet. ”Fryktelig høyt lydnivå”, ”teknisk imponerende klapping” og ”svært høy flaskeføring” var noen av karakteristikkene den hoderystende naboen kom med. Junior2.com møtte ham ved postkassene i blokka og la merke til at han abonnerte på bladet ”Vi i Villa” selv om han bodde i blokk. 
Bildene: Over: Supporteryndlingen Andreas Kjelstrup (t.h.) har et nært forhold til sine tilhengere, Korsfarerne, og i en mail, der han også sendte oss dette bildet, kunne han fortelle at leiligheten deres, og i særdeleshet vaskerommet deres, er et sted han gjerne oppsøker når han trenger litt tid til ettertanke etter en hard trening eller om han mot alle odds har spilt en dårlig kamp. Under: Christian Wold og Sebastian Brynestad setter farge på 7. divisjon!
Kongeblått

Vel inne i leiligheten tar det ikke lang tid før man forstår at man er kommet inn i Korsfarernes hovedkvarter; fargene i gangen er primært kongeblå og hvite, korsvollemblemet pryder veggen over skohylla og – får vi vite senere da det kommer besøk – ringeklokka spiller den velkjente Korsvollmarsjen. Sebastian og Christian møter oss i døren med et hei og en kald øl, før de leder oss videre inn i leiligheten. Bildene på veggene veksler mellom lykkelige øyeblikk med klubben og profilbilder av gamle og nye helter. I stua henger det Korsvoll C-skjerf som girlander i taket, og i en monter på veggen kan man skue blant annet en lånt drakt og den første ølboksen drukket på en Korsvoll C-kamp. Sofaen er byttet ut med den gamle innbytterbenken fra Korsvollbanen. I hjørnet av stua står en pappfigur av Jan Solland, i full størrelse. Det er tydelig at når det først renner blått blod i årene er det vanskelig å styre seg.  

- Her leves det og åndes det for Korsvoll C, forklarer Christian med store fakter, før han fortsetter: - Vi har begge vært Vål'enga-supportere i mange år og ivrige klansmedlemmer, men det er først nå som vi har stiftet vår egen forening at vi virkelig føler at vi bringer videre det våre forfedre har lært oss. 

Flere faktorer bak fascinasjonen

På spørsmål om hvorfor det ble akkurat Korsvoll C svarer begge umiddelbart Kjelstrup, midtbanegiganten, men Sebastian drar også fram flere faktorer: 

- Troppen, så klart; den bredden som den har, profilene og sliterne side om side, alle med samme innstilling til spillet og til samholdet. For å bruke en hagemetafor; et slikt bed gir god grobunn for supportere! Dessuten må det stødige apparatet rundt nevnes – kanskje særlig Falch. Det gir trygghet for supporterne å vite at det er noen som har overoppsyn med kontinuitet og planlegging. 

Prima!

I den blå- og hvitmalte stua er det lett å bli dratt inn i diskusjoner, fotballtekniske så vel som supportertekniske, og da Christian og Sebastian etter hvert diskuterer den tyrkiske supporterkulturen versus den nederlandske blir den tekniske terminologien vanskelig å følge for Junior2.coms utsendte